بدون شک تاکنون نام ماساژ درمانی به گوش شما هم خورده است. این کلمه پیش از هر چیز شما را به یاد چه چیز میاندازد؟ آرامش؟ درمان؟ راحتی؟ لاکچری بودن؟ یا چیزهای دیگر؟ در این مقاله تلاش داریم هر آنچه که لازم است را درباره ماساژ و ماساژ درمانی برای شما شرح دهیم. با ما همراه باشید.
ماساژ massein واژه ای یونانی است و معنای فارسی معادل آن مالش و مالیدن است. اما اصطلاح ماساژ به طور کلی به حرکاتی هدفمند و منظم و ماهرانه گفته می شود که توسط یک فرد متخصص یا یک وسیلۀ ویژه، بر روی بافتهای نرم بدن، به منظور تأثیرگذاری بر سیستم های عصبی، عضلانی، گردش خون و غیره در جهت کاهش درد یا درمان بیماری، گفته می شود.
با نگاهی به سیر تاریخی ماساژ درمانی میبینیم که تقریبا همهی اقوام و ملل گوناگون از این شیوهی درمانی برای تسکین دردهای گوناگون خود استفاده میکردهاند. حتی در برخی منابع هم از ماساژ به عنوان قدیمیترین شیوهی درمان جسم و روح یاد شده است.
برخی تاریخشناسان معتقدند که انسانهای اولیه و تمدنهای باستانی، اولین استفادهکنندگان از ماساژ بودهاند.
حدود 4700 سال پیش در چین از ماساژدرمانی برای درمان بیماری فلج و تب و لرز استفاده میکردند. هندیها از ماساژ در ورزشهای تنفسی استفاده میکردند. بقراط هم ماساژ درمانی را یک روش موثر درمانی میدانست. او معتقد بود مالش و ماساژ در تامین و بازگرداندن نیروی عضلانی افراد ناتوان بسیار موثر است و برای درمان بعضی از عوارض مفصلی و عضلانی از ماساژ استفاده میکرد. اما ماساژ درمانی به شیوهی امروزی را هنریک لینک در اواخر قرن هجدهم و اوایل قرن نوزدهم ابداع نمود.
در زمانهای قدیم، افراد اطلاع چندانی از فواید درمانی ماساژ نداشتند و تنها از آن برای آرامش روحی و جسمی خود استفاده میکردند. اما امروزه شاهد آن هستیم که از شیوههای مختلف ماساژ درمانی برای درمان انواع بیماریهای جسمی و روحی استفاده میشود.
قبل از انجام ماساژ درمانی باید ابتدا این مسئله را برای خودتان روشن کنید که هدفتان از انجام این کار چیست؟
آیا با هدف بهبود بیماری و افزایش سلامتتان از این شیوهی درمانی استفاده می کنید یا میخواهید استرس شما کنترل شود و آرامش داشته باشید؟
پس از آن با توجه به سن و شرایط بدنیتان، بهترین شیوهی ماساژ را انتخاب کنید.
اگر به دنبال زیبایی و جوانسازی پوست صورت خود هستید، بی شک ماساژ صورت یکی از بهترین، ارزانترین و بی خطرترین روش هایی است که زیبایی پوست را برای شما به ارمغان می آورد. تاثیر ماساژ صورت و اهمیت آن تا جایی است که امروزه به عنوان یکی از بی خطرترین روش های زیبایی چهره به کار می رود.
اگر بخواهیم به طور خلاصه به فواید ماساژ صورت اشاره کنیم، از موارد زیر می توانیم نام ببریم:
روش انجام ماساژ صورت برای رفع چین و چروک دور چشم و نیز رفع خستگی از چهره، به شکل تصویر است.
ماساژ صورت با کمک روغن ها و رایحه های مناسب در مراکز درمانی برای شما انجام میشود.
توجه: بر روی پوست های که دچار عارضۀ آکنه است، بهتر است ماساژ صورت انجام نشود.
ماساژ کف پا یکی از انواع موثر ماساژ درمانی است که برای تسکین درد بسیاری از نواحی بدن کاربرد دارد. از آن که کف پا نقطۀ حساسی در بدن است و گیرندههای حسی موجود در آن، به همۀ ارگانهای بدن مرتبط میشود، ماساژ پا می تواند گزینۀ مناسبی برای تسکین درد یا درمان برخی بیماریها باشد. ماساژ پا میتواند در درمان بیماریهای زیر موثر باشد:
نقاط زیر در پا را می توان، همان نقاط کلیدی برای ماساژ پا دانست که هر کدام در درمان یک بیماری موثر هستند:
اگر بار اول است که میخواهید ماساژ درمانی را تجربه کنید، ماساژ ریلکسی را به شما پیشنهاد میکنیم. برای این کار باید شما از فرد دیگری کمک بخواهید تا حرکات آرام ماساژی را روی بدن شما پیاده کند. برای استفاده از این شیوه، به روغنهای ماساژی هم نیاز دارید تا مطلوبترین نتیجه را بگیرید.
هدف از این نوع ماساژ، ایجاد آرامش و بهبود سیستم عصبی است. در حقیقت ماساژ ریلکسی با آرام کردن سیستم عصبیتان، به شما کمک میکند که ریلکس شوید. هم چنین از این شیوه برای کاهش افسردگی و افزایش شادی و نشاط هم استفاده میکنند.
در این شیوه، ماساژور شما سعی میکند تا تنش را از بدن شما بگیرد. به همین دلیل برخلاف سایر شیوههای ماساژدرمانی، فقط یک نقطهی خاص از بدن شما در این شیوه هدف درمان قرار گرفته نمیشود. ماساژور سعی میکند با استفاده از فشار، ضربه و مالش دست بر روی پوست، شما را آرام و به اصطلاح ریلکس کند.
این شیوهی ماساژ، یک درمان کامل برای بدن شماست که با سرعت کم و فشار سبک انجام میشود.
ماساژ ریلکس فواید زیادی هم دارد که از جملهی آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-بهبود گردش خون
-تحریک سیستم لنفاوی بدن
-سم زدایی بدن
-درمان بیخوابی
-آرامش ذهنی
-تعادل عاطفی
-ایجاد آرامش و رهایی از استرس و اضطراب
-تقویت سیستم ایمنی بدن
-ایجاد احساس جوانی
در بسیاری از موارد مشاهده شده است که افراد در طی ریلکسیشن به خواب عمیقی فرو میروند.
اگر دچار اختلالات خونریزی هستید، داروهای رقیق کنندهی خون مصرف میکنید و یا پلاکت خونتان پایین است، به هیچ وجه از این نوع ماساژ استفاده نکنید.
هم چنین ماساژ در قسمتهایی از پوست که دچار زخم و خراشیدگی شده، یا لختهی خونی و شکستگی وجود دارد و استخوانها ضعیف شدهاند، به هیچ وجه نباید انجام شود.
از آنجا که معمولا توصیه میشود که به نواحی که تومورهای سرطانی قرار دارند، هیچ فشار مستقیمی وارد نشود، بهتر است بیماران سرطانی هم از این شیوهی درمانی استفاده نکنند.
زنان باردار نیز باید قبل از اقدام به ماساژ بدن با پزشک خود مشورت کنند.
در صورتی که دارای هر کدام از موارد زیر هستید نباید ماساژ را انجام دهید:
-سوختگیها و زخمهای باز
-تورم شدید
-نواحی دارای موی بسیار زیاد
– حساس بودن پوست
– عفونتهای باکتریایی
-زخمهای پوستی بیماریهای پوستی
-بیماریهای بدخیم مانند سرطان
اولین و مهمترین چیزی که برای ماساژ دادن به آن نیاز است، یک فضای ساکت و راحت است. لوازمی که برای ماساژ استفاده میشوند عبارتند از:
برای این کار می توان از انواع روغنهای گیاهی موجود در بازار استفاده کرد. مناسبترین آنها روغنهای زیر هستند:
روغن هستهی انگور، روغن نارگیل، روغن جوجویا، روغن آرگان، روغن بادام شیرین و روغن بنفشه.
البته ذکر این نکته هم ضروری است که برخی کارشناسان درمانی برای ماساژ دادن از هیچ روغن و لوسیونی استفاده نمیکنند که این هم کاملا سلیقهای است و بستگی به شیوهی کار درمانگر دارد.
خانمهای باردار باید با مشورت و اجازهی پزشک خود از ماساژ ریلکسی استفاده کنند. چرا که در طول دورهی بارداری، بدن تغییرات جدیدی را تجربه میکند. البته ماساژ درمانی زمانی که شیوههای دیگر درمان برای خانمها جوابگو نباشد، میتواند بهترین گزینه برای ایجاد آرامش در آنها باشد. برخی خانمهای باردار نیز از ماساژ درمانی برای کاهش استرس، کاهش ورم دست و پا و آرامسازی عضلات و تسکین درد مفاصل استفاده میکنند که در این صورت برای آنها مفید خواهد بود.
در انجام این کار، شیوهی برخورد و عملکرد ماساژ دهنده بسیار موثر است. اگر او این کار را صرفا برای کسب درآمد انجام دهد، مطمئنا به نتیجهی مطلوب دست نخواهید یافت. اما اگر ماساژ دهنده، در انجام کار خود احساس مسئولیت داشته باشد و از انجام کار خود و خدمت رسانی احساس خوبی داشته باشد، حتما در انجام کار خود موفق خواهد بود و خواهد توانست ضمن هدیهدادن احساس آرامش به شما، خود نیز از انجام کارش لذت ببرد.
در این مقاله آموختیم که چگونه می توان با کمک ماساژ درمانی، چه در خانه و چه در مراکز تخصصی ماساژ درمانی، به بهبود عملکرد بدن خود و نیز درمان برخی بیماریها کمک کنیم. روشی که در کنار کم هزینه بودن، خطرات جانبی کمتری را به دنبال دارد. امیدواریم که از مطالب این مقاله استفاده لازم را برده باشید.
لازم به ذکر است که برای انجام عمل ماساژ درمانی باید به یک مرکز معتبر و کاملا بهداشتی مراجعه کرد. خصوصا در این روزها با وجود بیماری کرونا، باید در انتخاب کلینیک مناسب برای این کار دقت فراوان نمود. کلینیک زیبایی هستیا واقع در شهر تهران، با فراهم کردن محیطی کاملا ایزوله و بهداشتی، آمادهی ارائهی انواع خدمات نظیر ماساژ درمانی، میکرونیدلینگ، گواشاتراپی، مزوتراپی، سابسیژن و… به شما میباشد.