ماساژ درمانی

همه چیز درباره‌ی ماساژ و ماساژ  درمانی

بدون شک تاکنون نام ماساژ درمانی به گوش شما هم خورده است. این کلمه پیش از هر چیز شما را به یاد چه چیز می­اندازد؟ آرامش؟ درمان؟ راحتی؟ لاکچری بودن؟ یا چیزهای دیگر؟ در این مقاله تلاش داریم هر آنچه که لازم است را درباره ماساژ و ماساژ درمانی برای شما شرح دهیم. با ما همراه باشید.

ماساژ چیست؟

ماساژ massein واژه ای یونانی است و معنای فارسی معادل آن مالش و مالیدن است. اما اصطلاح ماساژ به طور کلی به حرکاتی هدفمند و منظم و ماهرانه گفته می ­شود که توسط یک فرد متخصص یا یک وسیلۀ ویژه، بر روی بافت­های نرم بدن، به منظور تأثیرگذاری بر سیستم ­های عصبی، عضلانی، گردش خون و غیره در جهت کاهش درد یا درمان بیماری، گفته می­ شود.

ماساژ درمانی

تاریخچه‌ی ماساژ درمانی

با نگاهی به سیر تاریخی ماساژ درمانی می‌بینیم که تقریبا همه‌ی اقوام و ملل گوناگون از این شیوه‌ی درمانی برای تسکین دردهای گوناگون خود استفاده می‌کرده‌اند. حتی در برخی منابع هم از ماساژ به عنوان قدیمی‌ترین شیوه‌ی درمان جسم و روح یاد شده ‌است.

برخی تاریخ‌شناسان معتقدند که انسان‌های اولیه و تمدن‌های باستانی، اولین استفاده‌کنندگان از ماساژ بوده‌اند.

حدود 4700 سال پیش در چین از ماساژدرمانی برای درمان بیماری فلج و تب و لرز استفاده می‌کردند. هندی‌ها از ماساژ در ورزش‌های تنفسی استفاده می‌کردند. بقراط هم ماساژ درمانی را یک روش موثر درمانی می‌دانست. او معتقد بود مالش و ماساژ در تامین و بازگرداندن نیروی عضلانی افراد ناتوان بسیار موثر است و برای درمان بعضی از عوارض مفصلی و عضلانی از ماساژ استفاده می‌کرد. اما ماساژ درمانی به شیوه‌ی امروزی را هنریک لینک در اواخر قرن هجدهم و اوایل قرن نوزدهم ابداع نمود.

در زمان‌های قدیم، افراد اطلاع چندانی از فواید درمانی ماساژ نداشتند و تنها از آن برای آرامش روحی و جسمی خود استفاده می‌کردند. اما امروزه شاهد آن هستیم که از شیوه‌های مختلف ماساژ درمانی برای درمان انواع بیماری‌های جسمی و روحی استفاده می‌شود.

قبل از انجام ماساژ درمانی باید ابتدا این مسئله را برای خودتان روشن کنید که هدفتان از انجام این کار چیست؟

آیا با هدف بهبود بیماری و افزایش سلامتتان از این شیوه‌ی درمانی استفاده می کنید یا می‌خواهید استرس شما کنترل شود و آرامش داشته ‌باشید؟

پس از آن با توجه به سن و شرایط بدنیتان، بهترین شیوه‌ی ماساژ را انتخاب کنید.

همه چیز درباره‌ی ماساژ و ماساژ درمانی

انواع ماساژ

  1. ماساژ سرد: این نوع ماساژ معمولا برای کاهش یا بهبود دردهای موضعی و نیز زیباسازی پوست کاربرد دارد. در این روش، ماساژور از انواع روش­های سردسازی از جمله استفاده از کیسه آب سرد، استفاده از یخ و یا المان سرد کننده TEC جهت کاهش دمای موضع ماساژ استفاده می­کند.
  2. ماساژ گرم: این نوع ماساژ دقیقا برعکس نوع بالاست و ماساژور با افزایش دمای موضع مورد نظر، به ­وسیلۀ گیسه آب گرم یا سنگ گرم و دیگر ابزار گرم کننده، عمل ماساژ را انجام می­دهد. گرم کردن بدن با شل کردن عضلات مورد نظر و نیز کمک به بهبود گردش خون، در کنار ماساژ می­تواند تاثیرات پایاتر و بادوام تری را به دنبال داشته باشد. در ایران، دلاکان قدیمی در حمام­ها از روش ماساژ گرم برای مشتریان خود استفاده می­کردند.
  3. ماساژ سوئدی: در این روش شما بر روی میز مخصوص ماساژ دراز می­کشید و ماساژور با قرار دادن یک پوشش بر روی بدن، شما را به آرامی ماساژ می­دهد. این نوع ماساژ به­ویژه برای کسانی که نسبت به لمس نقاط بدن خود حساس هستند یا برای اولین بار است که می­خواهند از ماساژ درمانی استفاده کنند، توصیه می­شود. زمان مناسب برای ماساژ سوئدی، 60 تا 90 دقیقه است. ماساژ سوئدی، با لرزاندن و ضربه زدن به بدن و نیز ایجاد حرکات مدور، موجب جابه ­جایی لخته­های خون از مسیر قلب می­شود و برای بهبود عملکرد مفصل­های منفعل نیز مناسب است. این نوع ماساژ برای کاهش دردهای لگن، کمر و گردن توصیه می­شود.
  4. ماساژ بافت عمیق: در این نوع ماساژ، از تکنیک­های ماساژ سوئدی استفاده می­شود در این روش، ماساژور با استفاده از فشار عمیق انگشتان، بر عمیق­ترین لایه­های ماهیچه­ای تاثیر می­گذارد که در درمان دردهای عضلانی می­تواند موثر واقع شود. این نوع ماساژ نیز به 60 تا 90 دقیقه زمان نیاز دارد.
  5. ماساژ سنگ داغ: این روش از انواع ماساژ­های گرم است و نیز شباهت زیادی به ماساژ سوئدی دارد. در واقع نوعی ماساژ سوئدی است که در آن ماساژور از سنگ های گرم استفاده می ­کند. ماساژ سنگ داغ، با بهبود جریان خون و نیز شل کردن عضلات، دردهای عضلانی و مفصلی را کاهش می ­دهد و نیز در درمان اضطراب نیز می­ تواند مفید واقع شود. زمان مناسب برای ماساژ سنگ داغ، 90 دقیقه است.

همه چیز درباره‌ی ماساژ و ماساژ درمانی

  1. ماساژ نقطه­ ای: در این روش، ماساژور با شناسایی نقاط تحریک کننده و با کمک ضربه ­های ملایم اما پرفشار، به کاهش درد کمک می کند. این روش برای کسانی که دچار صدمات خاص شدند و یا از دردهای مزمن رنج می­برند، می­تواند مناسب باشد. نوع ماساژ بین 60 تا 90 دقیقه به زمان نیاز دارد.
  2. ماساژ آروماتراپی: در این روش، ماساژور به کمک روغن­های معطر، تمامی نقاط بدن شما را ماساژ می­دهد. ماساژ آروماتراپی از جمله انواع ماساژ­هایی است که برای ایجاد آرامش و کاهش افسردگی بسیار توصیه شده است. این نوع ماساژ نیز بین 60 تا 90 دقیقه به زمان نیاز دارد.
  3. ماساژ شیاتسو: یک نوع ماساژ ژاپنی است که برای ایجاد آرامش و کاهش اضطراب و افسردگی، می­تواند بسیار موثر باشد. این نوع ماساژ بر روی تمامی نقاط بدن تمرکز می­کند و با ایجاد فشار­های منظم و ریتمیک در درمان سردردها نیز موثر واقع می­گردد. نوع ماساژ بین 60 تا 90 دقیقه به زمان نیاز دارد.
  4. ماساژ تایلندی: از انواع معروف ماساژ که در آن از حرکاتی شبیه به حرکات یوگا استفاده می­شود. یعنی بیشتر به صورت کششی است. در این نوع ماساژ تغییر وضعیت شما لازم است. ماساژ درمانی علاوه بر این که در ایجاد آرامش و رفع تنش می تواند بسیار مناسب باشد، به بهبود جریان خون نیز کمک می کند و سطح انرژی بدن را نیز بالا می­برد. ماساژ تایلندی بین 60 تا 90 دقیقه به زمان نیاز دارد.
  5. ماساژ ورزشی: ماساژ ورزشی از انواع ماساژ­هایی است که می­تواند برای ورزشکاران حرفه­ای و یا نیمه حرفه­ای که در جریان یک حرکت ورزشی دچار آسیب شده­اند و یا نیاز به تقویت عضلات، ماهیچه ­ها و مفصل­های خود دارند، مفید باشد. ماساژ ورزشی هم بر روی تمامی نقاط بدن و هم بر روی موضع خاص اجراشدنی است. زمان مناسب برای این نوع ماساژ نیز بین 60 تا 90 دقیقه است.
  6. ماساژ رفلکسولوژی: این نوع ماساژ بر روی تمامی اندام­های بدن، دست­ها، پاها، نواحی شکمی، کمر و گوش قابل اجرا شدن است. ماساژ رفلکسولوژی برای کسانی که نیاز به استراحت و تجدید انرژی دارند، بسیار توصیه می شود. زمان مناسب برای این نوع ماساژ بین 30 تا 60 دقیقه است.­
  7. ماساژ قبل از زایمان: این نوع ماساژ در دوران بارداری و برای کاهش درد، ایجاد شرایط مناسب برای زایمان بهتر و نیز کاهش اضطراب و استرس، بسیار مفید است؛ هرچند توصیه شده در سه ماه اول بارداری از انجام انها خودداری شود. ماساژ قبل از زایمان بیشتر تمرکز خود را بر روی پاها ، کمر و نواحی لگن قرار می­دهد. هرچند روش ماساژ قبل از زایمان از انواع مناسب و تاییدشدۀ ماساژ برای بانوان باردار است اما توصیه می­شود قبل از دریافت این نوع ماساژ با پزشک مشورت شود. زمان این ماساژ بین 45 تا 60 دقیقه است.
  8. ماساژ به کمک صندلی ماساژور: روشی ساده، سریع و راحت برای دریافت ماساژ، استفاده از صندلی ماساژور است. در این روشی طیفی از فشار­های ملایم تا متوسط قرار دارد و بین 10 تا 30 دقیقه از شما زمان می ­گیرد.

ماساژ برای درمان چه بیماری­ هایی می ­تواند مفید باشد؟

  1. رفع خستگی
  2. کاهش دردهای عضلانی و ماهیچه­ای
  3. کمک به بهبود گردش خون در بدن
  4. درمان اسپاسم­های موضعی در ناحیۀ پشت
  5. درمان موقت یا دائم بیماری­های مفصلی و استخوان­بندی
  6. جلوگیری از خشک شدن عضلات، ماهیچه­ها و استخوان­ها
  7. درمان بیماری­های گوارشی
  8. درمان بیماری­های تنفسی
  9. کاهش اضطراب و ایجاد آرامش
  10. افزایش تمرکز
  11. سم­زدایی از بدن
  12. کمک به زیباسازی و جوانی پوست صورت
  13. کاهش دردهای زنانه
  14. کمک به داشتن زایمان طبیعی آسان
  15. کمک به بهبود خواب
  16. از بین برنده افسردگی

ماساژ صورت

اگر به دنبال زیبایی و جوان­سازی پوست صورت خود هستید، بی ­شک ماساژ صورت یکی از بهترین، ارزان­ترین و بی­ خطرترین روش هایی است که زیبایی پوست را برای شما به ارمغان می ­آورد. تاثیر ماساژ صورت و اهمیت آن تا جایی است که امروزه به عنوان یکی از بی­ خطرترین روش­ های زیبایی چهره به ­کار می ­رود.

همه چیز درباره‌ی ماساژ و ماساژ درمانی

اگر بخواهیم به طور خلاصه به فواید ماساژ صورت اشاره کنیم، از موارد زیر می توانیم نام ببریم:

  • بهبود و یا دست کم کاهش چین و چروک ­های ریز صورت و دور چشم
  • ریلکسیشین عضلات و ماهیچه های صورت و چشم­ ها
  • کاهش سردرد و نیز سایر دردهای مربوط به صورت
  • کمک به بهبود عضلات پوست صورت و رنگ پوست
  • جوان­سازی پوست صورت و نرم تر و مقاوم­تر نمودن آن
  • از بین بردن خستگی صورت

همه چیز درباره‌ی ماساژ و ماساژ درمانی

روش انجام ماساژ صورت برای رفع چین و چروک دور چشم و نیز رفع خستگی از چهره، به شکل تصویر است.

همه چیز درباره‌ی ماساژ و ماساژ درمانی

ماساژ صورت با کمک روغن­ ها و رایحه ­های مناسب در مراکز درمانی برای شما انجام می‌شود.

توجه: بر روی پوست ­های که دچار عارضۀ آکنه است، بهتر است ماساژ صورت انجام نشود.

ماساژ کف پا

ماساژ کف پا یکی از انواع موثر ماساژ درمانی است که برای تسکین درد بسیاری از نواحی بدن کاربرد دارد. از آن که کف پا نقطۀ حساسی در بدن است و گیرنده­های حسی موجود در آن، به همۀ ارگان­های بدن مرتبط می­شود، ماساژ پا می تواند گزینۀ مناسبی برای تسکین درد یا درمان برخی بیماری­ها باشد. ماساژ پا می­تواند در درمان بیماری­های زیر موثر باشد:

  • کاهش درد سر، درد چشم، درد گردن، درد زانو و درد کمر
  • بهبود عملکرد رودۀ کوچک و کمک به رفع سوء هاضمه
  • بهبود عملکرد ریه­ها و کمک به رفع مشکلات تنفسی چون آسم
  • بهبود عملکرد سیستم گردش خون
  • کمک به سلامت قلب
  • کمک به رفع مشکلات گوارشی و سلامت معده
  • درمان تیروئید
  • بهبود عملکرد کبد

نقاط زیر در پا را می ­توان، همان نقاط کلیدی برای ماساژ پا دانست که هر کدام در درمان یک بیماری موثر هستند:

  • شست پا: ماساژ شست پا، راهکار مناسبی برای کاهش اشتها و کمک به لاغر شدن است.
  • قسمت میانی شست پا: برای تنظیم هورمون­ های بدن، تحریک این نقطه موثر است.
  • لب داخلی کف پا: برای رفع خستگی، ماساژ این ناحیه توصیه می­شود.
  • وسط کف پا: ماساژ این ناحیه در کاهش استرس و بهبود عمکرد ریه ها، یاری­رسان است.
  • پاشنۀ پا: اگر از مشکل دفع رنج می برید، ماساژ این ناحیه به شما توصیه می­ شود.

همه چیز درباره‌ی ماساژ و ماساژ درمانی

ماساژ ریلکسی

اگر بار اول است که می‌خواهید ماساژ درمانی را تجربه کنید، ماساژ ریلکسی را به شما پیشنهاد می‌کنیم. برای این کار باید شما از فرد دیگری کمک بخواهید تا حرکات آرام ماساژی را روی بدن شما پیاده کند. برای استفاده از این شیوه، به روغن‌های ماساژی هم نیاز دارید تا مطلوب‌ترین نتیجه را بگیرید.

هدف از این نوع ماساژ، ایجاد آرامش و بهبود سیستم عصبی است. در حقیقت ماساژ ریلکسی با آرام کردن سیستم عصبیتان، به شما کمک می‌کند که ریلکس شوید. هم چنین از این شیوه برای کاهش افسردگی و افزایش شادی و نشاط هم استفاده می‌کنند.

در این شیوه، ماساژور شما سعی می‌کند تا تنش را از بدن شما بگیرد. به‌ همین دلیل برخلاف سایر شیوه‌های ماساژدرمانی، فقط یک نقطه‌ی خاص از بدن شما در این شیوه هدف درمان قرار گرفته نمی‌شود. ماساژور سعی می‌کند با استفاده از فشار، ضربه و مالش دست بر روی پوست، شما را آرام و به اصطلاح ریلکس کند.

این شیوه‌ی ماساژ، یک درمان کامل برای بدن شماست که با سرعت کم و فشار سبک انجام می‌‌شود.

ماساژ ریلکس فواید زیادی هم دارد که از جمله‌ی آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

-بهبود گردش خون

-تحریک سیستم لنفاوی بدن

-سم زدایی بدن

-درمان بی‌خوابی

-آرامش ذهنی

-تعادل عاطفی

-ایجاد آرامش و رهایی از استرس و اضطراب

-تقویت سیستم ایمنی بدن

-ایجاد احساس جوانی

در بسیاری از موارد مشاهده شده ‌است که افراد در طی ریلکسیشن به خواب عمیقی فرو می‌روند.

همه چیز درباره‌ی ماساژ و ماساژ درمانی

 

نکات ایمنی استفاده از ماساژ درمانی

اگر دچار اختلالات خونریزی هستید، داروهای رقیق کننده‌ی خون مصرف می‌کنید و یا پلاکت خونتان پایین است، به هیچ وجه از این نوع ماساژ استفاده نکنید.

هم چنین ماساژ در قسمت‌هایی از پوست که دچار زخم و خراشیدگی شده، یا لخته‌ی خونی و شکستگی وجود دارد و استخوان‌ها ضعیف شده‌اند، به هیچ وجه نباید انجام شود.

از آنجا که معمولا توصیه می‌شود که به نواحی که تومورهای سرطانی قرار دارند، هیچ فشار مستقیمی وارد نشود، بهتر است بیماران سرطانی هم از این شیوه‌ی درمانی استفاده نکنند.

زنان باردار نیز باید قبل از اقدام به ماساژ بدن با پزشک خود مشورت کنند. 

 در چه مواردی نمی‌توان ماساژ درمانی را انجام داد؟

در صورتی که دارای هر کدام از موارد زیر هستید نباید ماساژ را انجام دهید:

-سوختگی‌ها و زخم‌های باز

-تورم شدید

-نواحی دارای موی بسیار زیاد

– حساس بودن پوست

– عفونت‌های باکتریایی

-زخم‌های پوستی بیماری‌های پوستی

-بیماری‌های بدخیم مانند سرطان

چه لوازمی برای ماساژ درمانی استفاده می‌شود؟

اولین و مهم‌ترین چیزی که برای ماساژ دادن به آن نیاز است، یک فضای ساکت و راحت است. لوازمی که برای ماساژ استفاده می‌شوند عبارتند از:

  • حوله برای پوشاندن بدن
  • روغن ماساژ
  • تهویه هوا برای اتاق
  • تشک یا تخت برای دراز کشیدن
  • موسیقی آرامش بخش در صورت دلخواه

همه چیز درباره‌ی ماساژ و ماساژ درمانی

 

کدام روغن‌ها برای ماساژ درمانی مناسب‌تراند؟

برای این کار می توان از انواع روغن‌های گیاهی موجود در بازار استفاده کرد. مناسب‌ترین آن‌ها روغن‌های زیر هستند:

روغن هسته‌ی انگور، روغن نارگیل، روغن جوجویا، روغن آرگان، روغن بادام شیرین و روغن بنفشه.

البته ذکر این نکته هم ضروری است که برخی کارشناسان درمانی برای ماساژ دادن از هیچ روغن و لوسیونی استفاده نمی‌کنند که این هم کاملا سلیقه‌ای است و بستگی به شیوه‌ی کار درمانگر دارد.

ماساژ درمانی در دوران بارداری

خانم‌های باردار باید با مشورت و اجازه‌ی پزشک خود از ماساژ ریلکسی استفاده کنند. چرا که در طول دوره‌ی بارداری، بدن تغییرات جدیدی را تجربه می‌کند. البته ماساژ درمانی زمانی که شیوه‌های دیگر درمان برای خانم‌ها جوابگو نباشد، می‌تواند بهترین گزینه برای ایجاد آرامش در آن‌ها باشد. برخی خانم‌های باردار نیز از ماساژ درمانی برای کاهش استرس، کاهش ورم دست و پا و آرامسازی عضلات و تسکین درد مفاصل استفاده می‌کنند که در این صورت برای آن‌ها مفید خواهد بود.

 

 تاثیر ماساژ دهنده بر روی افراد

در انجام این کار، شیوه‌ی برخورد و عملکرد ماساژ دهنده بسیار موثر است. اگر او این کار را صرفا برای کسب درآمد انجام دهد، مطمئنا به نتیجه‌ی مطلوب دست نخواهید یافت. اما اگر ماساژ دهنده، در انجام کار خود احساس مسئولیت داشته باشد و از انجام کار خود و خدمت رسانی احساس خوبی داشته باشد، حتما در انجام کار خود موفق خواهد بود و خواهد توانست ضمن هدیه‌دادن احساس آرامش به شما، خود نیز از انجام کارش لذت ببرد.

همه چیز درباره‌ی ماساژ و ماساژ درمانی

 

در این مقاله آموختیم که چگونه می ­توان با کمک ماساژ درمانی، چه در خانه و چه در مراکز تخصصی ماساژ درمانی، به بهبود عملکرد بدن خود و نیز درمان برخی بیماری­ها کمک کنیم. روشی که در کنار کم­ هزینه بودن، خطرات جانبی کمتری را به دنبال دارد. امیدواریم که از مطالب این مقاله استفاده لازم را برده باشید.

لازم به ذکر است که برای انجام عمل ماساژ درمانی باید به یک مرکز معتبر و کاملا بهداشتی مراجعه کرد. خصوصا در این روزها با وجود بیماری کرونا، باید در انتخاب کلینیک مناسب برای این کار دقت فراوان نمود. کلینیک زیبایی هستیا واقع در شهر تهران، با فراهم کردن محیطی کاملا ایزوله و بهداشتی، آماده‌ی ارائه‌ی انواع خدمات نظیر ماساژ درمانی، میکرونیدلینگ، گواشاتراپی، مزوتراپی، سابسیژن و… به شما می‌باشد.

تماس با ما