پوست، بزرگترین و خارجیترین اندام بدن است. مطالعهی پوست و بررسی بیماریهای پوستی با حداقل جراحت، یکی از بزرگترین مسائل در علم پزشکی است. به همین دلیل، طی سالهای اخیر، تکنیکهای اپتیکی، گسترش فراوانی برای درمان بیماریهای پوستی داشته است.
ممکن است تاکنون بارها این سوال برایتان پیش آمده باشد که لیزر موهای زائد دقیقا چیست، چگونه است و از چه طریق باعث نابودی موهای زائد بدن میشود؟ آیا ضرری برای بدن دارد یا خیر؟ اگر شما نیز از آن دسته افرادی هستید که قصد اقدام برای این کار را دارید یا میخواهید اطلاعات بیشتری در مورد این موضوع بدست آورید، ما در اینجا هستیم تا به تمامی سوالات شما در این باره پاسخ دهیم.
«کلینیک زیبایی هستیا» واقع در تهران، با داشتن بهترین پزشک و نیروهای متخصص، پاسخگو و مشاور شما در این زمینه بوده و قصد دارد در این مطلب، تمام نکات و نظریههای موجود دربارهی لیزر موهای زائد و دستگاههای مختلف آن را به طور کامل برای شما عزیزان بررسی کند و شرح دهد. تا پایان با ما همراه باشید.
لیزر، یک پرتوی نوری پر انرژی است که در صنایع مختلف، کاربردهای متفاوتی دارد. مثلا انواع برشهای لیزری با استفاده از همین پرتو نوری در صنایع مختلف انجام میشود و یا در چشمپزشکی، برای جراحی چشم از این فناوری جدید استفاده میکنند.
استفاده از لیزر برای نخستین بار در سال 1996 به عنوان ابزاری برای موزدایی مورد توجه پزشکان قرار گرفت. از آنجا که افزایش موهای زائد، کیفیت زندگی افراد را به میزان قابل توجهی تحت تاثیر قرار میدهد و رسیدگی به این موضوع، اعتماد به نفس و حس رضایت را در بیمار افزایش میدهد، باید در انجام صحیح آن، بسیار دقت نمود.
این پرتو نوری پرقدرت، هنگامی که به پوست شما تابانده میشود، پیاز موهای زائد آن قسمت از بدنتان را داغ میکند و باعث آسیب دیدن فولیکولهای آن میشود. فولیکولها، در واقع سازندهی موها هستند. اگر این فرآیند طی چند جلسه و با فاصلهی زمانی مشخصی انجام شود، رشد موهای آن قسمت از بدنتان متوقف خواهد شد.
شما میتوانید جهت از بین بردن موهای زائد هر قسمتی از بدنتان که مایل هستید، از این روش درمانی استفاده کنید. خانمها از لیزر موهای زائد برای صورت و ناحیهی تناسلی، بیشتر استفاده میکنند. در حالی که آقایان تمایل زیادی برای لیزر موهای زیر بغل، خط ریش و موهای کمر و پشت گردن دارند.
بسیاری از خانمها، برای از بین بردن موهای زائد صورتشان از لیزر استفاده میکنند؛ چرا که بند انداختن پوست صورتشان را ضخیم میکند، استفاده از وکس ممکن است باعث افزایش تراکم موهای زائد شود و استفاده از تیغ هم میتواند باعث ایجاد زخم بر روی پوست صورتشان شود.
علیرغم آنکه این شیوه، روش درمانی بسیار مناسبی جهت از بین بردن موهای زائد صورت است، اما به هیچوجه از آن برای از بین بردن موهای زیر ابروهایتان استفاده نکنید. چرا که با این روش، احتمال آسیب رسیدن به چشمانتان وجود دارد.
اگر میخواهید پوست زیر بغل شما، صاف، سالم و بدون آسیب باشد، میتوانید از لیزر برای از بین بردن موهای زائد آن استفاده کنید. استفاده از سایر روشها برای از بین بردن موهای این قسمت از بدن، ممکن است برای شما درد آور باشد و حتی پس از مدتی، سبب زبر شدن پوستتان شود و برجستگیهایی را هم در این قسمت از بدنتان ایجاد کند.
لیزر موهای زائد زیر بغل، به دلیل بی درد بودن و سریع انجام شدنش، طرفداران زیادی دارد. اگر 5 جلسه به فاصلهی زمانی 5 هفته، به پزشک متخصص خود برای حذف موهای زائد این ناحیه مراجعه کنید، میتوانید امیدوار باشید که بخش زیادی از موهای ناحیه برای همیشه از بین خواهند رفت.
مزیت دیگری که لیزر موهای زیر بغل دارد، این است که بسیار سریع انجام میشود. برای انجام این کار، کافیست کمتر از 10 دقیقه وقت بگذارید.
اگر 8 تا 12 جلسهی 25 دقیقهای برای لیزر موهای پاهایتان وقت بگذارید، رشد موهای زائد این قسمت از بدنتان تا حد زیادی متوقف خواهد شد.
به طور کلی، لیزر موهای زائد زیاد دردناک نیست. البته در برخی قسمتهای حساستر، مانند جلوی پیشانی، ممکن است مقداری درد حس کنید که این هم طبیعی است. میزان درد آن هم به آستانهی تحمل شما بستگی دارد.
کرمهای بیحسکننده و داروهای ضد درد برای کمک به افرادی که حین لیزر موهای زائد درد بیشتری حس میکنند، میتواند مفید باشد.
به طور کلی، لیزر برای پوستهای سالم و عادی، عوارض خاصی به دنبال ندارد. اما ممکن است پس از اتمام جلسهی لیزر، پوستتان کمی قرمز و یا متورم شود. در این صورت میتوانید از کمپرس یخ استفاده کنید. اما به طور کلی، لیزر موهای زائد، مشکل خاصی را برای شما به وجود نخواهد آورد.
شاید شما هم شایعاتی دربارهی سرطانزا بودن لیزر شنیده باشید. اما بهتر است به این حرفها توجه چندانی نداشته باشید. پرتوهای لیزر، فقط با گرم کردن فوکیولهای مو، باعث از بین رفتنشان میشوند. پس اطمینان خاطر داشته باشید که پرتوهای لیزر به هیچ عنوان سرطانزا نیستند.
از طرفی، برخی معتقدند که لیزر نواحی خاصی از بدن، نازایی به دنبال خواهد داشت. در صورتی که پرتوهای لیزر، قدرت نفوذ چندانی ندارند. عمق نفوذ این پرتو، تنها چند میلیمتر است و مشکل خاصی برای شما ایجاد نخواهد کرد.
اما برخی مواقع، به دلیل خطاهای برخی اپراتورها، ممکن است مشکلاتی برای شما به وجود آید که در اینجا، به برخی از آنها اشاره میکنیم:
گاهی اوقات، لیزر ممکن است سبب ایجاد سوختگی در پوست شما شود. گاهی اوقات، سوختگی ایجاد شده در سطح پوست خفیف است و مشکل چندانی ایجاد نمیکند؛ اما در برخی مواقع خطای اپراتور، ممکن است سبب سوختگی شدید پوست شما و ایجاد تاولهایی در سطح آن شود. برای درمان این سوختی بهتر است به پزشک متخصص خود مراجعه کنید، در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار نگیرید و از پماد زینک اکساید هم برای درمان سریعتر استفاده کنید.
گاهی هم ممکن است لیزر سبب ایجاد لکههای تیرهای بر روی پوستتان شود. اما این نکتهی مهم را به خاطر داشته باشید که اگر از یک اپراتور لیزر باتجربه و حرفهای برای این کار استفاده کنید، به هیچ عنوان دچار این عوارض نخواهید شد.
برای همهی پوستها نمیتوان یک نسخهی کلی داد؛ چرا که بهترین دستگاه، دستگاهی است که متناسب با ویژگیهای پوست و موی شما انتخاب شود. مثلا شاید دستگاه لیزر الکساندریت، محبوبیت بیشتری نسبت به سایر دستگاهها داشته باشد؛ اما این دستگاه بر روی پوستهای تیره و موهای ضخیم، چندان موفق عمل نمیکند.
در اینجا اطلاعاتی دربارهی چند دستگاه لیزر و اینکه برای چه پوستی مناسبتراند را با شما به اشتراک خواهیم گذاشت.
همانطور که قبلا هم اشاره کردیم، دستگاه لیزر الکساندر ایت، محبوبیت زیادی در ایران دارد. عملکرد آن هم برای پوستهای روشن، فوقالعاده است.
این دستگاه ایتالیایی از سال 1991 وارد دنیای پزشکی شده است. دستگاهی که به طور همزمان از لیزر الکساندریت و Nd:YAG استفاده میکند.
این دستگاه حین استفاده، کاملا در تماس با پوست شما قرار خواهد گرفت. برای انواع رنگ پوست مناسب است و قدرت نفوذ بالایی نیز دارد.
دستگاه لیزر موهای زائد الیت پلاس، بهترین طول موجی که تمام نیازهای هر بیمار را برآورده میکند، ارائه میدهد.
این دستگاه برای تمامی پوستها با هر رنگی قابل استفاده است. از تکنولوژی دایود بهره میبرد و ساخت کشور آمریکا است. به طور کلی میتوان گفت دستگاههایی که با رنگ پوست شما تناسب بیشتری دارند و قطر تابش، وقفههای تابشی ایمن و سیستم خنک کنندهی موثری دارند، مناسبترین دستگاه برای لیزر موهای زائد پوست شما هستند.
لیزر موهای صورت بسیار حساس است. به همین دلیل سعی کنید حین انجام کار، برای جلوگیری از آسیب رسیدن به چشمانتان، از لوازم مراقبتی استفاده کنید.
سادهترین راه این است که پس از لیزر، به هیچ وجه در معرض نور مستقیم آفتاب قرار نگیرید. سعی کنید زمانی هم که مجبور هستید از خانه بیرون بروید، حتما از کرم ضد آفتاب با SPF بالا استفاده کنید. تمدید ضد آفتاب بعد از 2 ساعت را هم فراموش نکنید.
سعی کنید تا بعد از اتمام دورهی لیزر درمانی، سولاریوم و آفتاب گرفتن را هم کنار بگذارید تا به نتیجهی دلخواهتان دست یابید.
اگر میخواهید موهای زائد برای همیشه از بین بروند، یک جلسهی درمانی کافی نیست. شما باید برای این کار، شش تا هشت جلسه با فاصلهی زمانی چهار هفته به متخصص پوست خود برای انجام لیزر موهای زائد مراجعه کنید. اما با این حال، به شما قول از بین رفتن همیشگی را هم نمیدهیم. اما میتوانید امیدوار باشید که رشد موهای زائد بدنتان، 70 تا 80 درصد کاهش پیدا کرده است.
عموما اين مساله كه افزايش تعداد جلسات ليزر ميتواند نتايج باليني موثرتري به همراه داشته باشد مورد قبول واقع شده است.
به طور نظري، بدليل اينكه در هر جلسه ليزر تنها بخشي از موها نسبت به پرتوي ليزر حساس بوده و تخربب ميشوند ميتوان اينگونه نتيجهگيري كرد كه افزايش تعداد جلسات درماني ميتواند باعث تخريب بيشتري شود. با اين وجود، هنوز مشخص نشده است كه با افزايش تعداد جلسات درماني، بروز اثرات جانبي نيز به چه صورت خواهد بود.
رفع موهاي زائد براي يك دوره طولاني نياز به درمانهاي متعددي دارد. در هنگام استفاده از ليزر بايد توجه داشت كه بيشترين حساسيت موها به پرتوي ليزر در فاز اوليه آنان است و در هر جلسه درماني، تنها قسمتي از موها در هر منطقه از اين فاز وجود دارند.
بدين ترتيب ميتوان گفت افزايش تعداد جلسات درماني، باعث كاهش بيشتري از موها میشود.
نتایج پژوهشهای پژوهشگران فعال در این حوزه نشان میدهد که ميزان موفقيت در گروه بيماراني كه كمتر از 4 جلسه ليزر شركت نمودند پايين بود چرا كه بسياري از اين بيماران را كساني تشكيل ميدادند كه به كاهش موي مطلوبي دست نيافته بودند. از سوي ديگر، ميزان موفقيت در بيماراني كه بيش از 7 جلسه تحت تابش ليزر قرار گرفته بودند نيز اندك بود. علت پاسخ موفق در اين دسته بيماران بيش از آنكه مربوط به پايين بودن ميزان درصد كاهش مو بوده باشد به افزايش بروز اثرات جانبي در اين بيماران بود.
مراقبتهاي پیش از لیزر درمانی شامل پرهيز از برنزه شدن در برابر آفتاب و يا استفاده از روشكننده يا موم براي رفع موهاي زائد است. هيچگونه بي دردي موضعي خاصي در بيماران نباید استفاده شود.
مراقبتهاي پس از ليزر هم شامل پرهيز از قرار گرفتن در معرض نور خورشيد، عدم استفاده از محصولات محتواي گليكوليك يا اسيد رتينويك، پيليلينگ صورت و يا دستكاري در مناطق تحت درمان است.
لیزر موهای زائد، خانم و آقا ندارد. مردان هم میتوانند از این شیوهی درمانی برای از بین بردن موهای زائد قسمتهای مختلف بدنشان استفاده کنند.
این نکته را به خاطر داشته باشید که داشتن موهای زیاد، به معنی آن نیست که فرد به رعایت بهداشت، علاقهای ندارد. از بین بردن موهای قسمتهای مختلف در مردان، کاملا سلیقهای است. برخی از مردان تمایل دارند تنها برای کم پشت کردن موهای برخی از قسمتهای بدنشان این کار را انجام دهند. برخی هم برای جلوگیری از ابتلا به بیماریهای پوستی که ناشی از تعرق زیاد در تابستان است، موهای بدنشان را از بین میبرند.
انتخاب مرکز مناسب برای انجام این کار، بسیار مهم است. پوست نقطهی حساسی است و اگر دچار مشکل شود، علاوه بر از دست رفتن زیبایی، اعتماد به نفس شما را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد.
این روزها، تقاضا برای از بین بردن موهای زائد، خیلی زیاد شده است. به طبع آن هم مراکزی که سعی دارند با قیمتهای پایینتر، خدمات لیزری ارائه دهند، افزایش یافته است.
تعداد زیاد مکانهای انجام خدمات لیزری، انتخاب بهترین مرکز برای از بین بردن موهای زائد را سخت میکند. به طور کلی، تشخیص یک مرکز درمانی مناسب، نیازمند تحقیق و جستوجو دربارهی عملکرد آن مرکز است. میتوانید از مراجعان قبلی مرکزی که برای درمان انتخاب کردهاید، دربارهی رضایتشان از شیوهی درمان سوال کنید. اما اگر این امکان را نداشتید و بعد از دو جلسهی درمانی هم نتیجهی قابل توجهی دریافت نکردید، بهتر است مرکز درمانی جدیدی را برای ادامهی درمان خود انتخاب کنید.
هزینهی درمان موهای زائد، بستگی به تعداد جلسات آن، بخشهایی که قصد لیزر کردن آنها را دارید، و همچنین نوع دستگاهی که برای لیزر مورد استفاده قرار میگیرد، دارد. اگر تمام بدنتان را به طور یکجا لیزر کنید، هزینهی کمتری را نسبت به لیزر هر کدام از قسمتهای بدن به طور جداگانه خواهید پرداخت.
متاسفانه لیزر برای موهای فاقد رنگدانه، موثر نخواهد بود. لیزر موهای خاکستری امکانپذیر است. اما موهای سفید و بلوند و بور را نمیتوانید لیزر کنید. لیزر موهای رنگی، نیاز به تعداد جلسات بیشتری دارد.
در پایان میتوان گفت که لیزر، روش درمانی مناسبی برای از بین بردن موهای زائد شما خواهد بود. به شرط اینکه به یک مرکز درمانی معتبر مراجعه کنید و صبور باشید. تعداد جلسات درمانی را تا پایان بگذرانید و بعد از هر جلسهی درمانی هم از پوستتان مراقبت کنید.
امید است که این مطلب برای شما مفید واقع بوده باشد و با رعایت تمامی نکات ذکر شده و انجام روشهای توصیه شده، پوستی با لطافت و درخشان داشته باشید و پس از لیزر کردن پوست خود لذت ببرید.
کلینیک زیبایی هستیا با داشتن پزشک متخصص و نیروهای مجرب، آمادهی ارائهی انواع خدمات پوست نظیر لیزر موهای زائد، مزونیدلینگ، طب سنتی و… است. این کلینیک همچنین از محیطی کاملا بهداشتی و ضدعفونی شده برخوردار بوده و در این روزها با وجود بیماری کرونا با خیالی آسوده میتوانید به این مکان مراجعه کنید.